Bijlage 3:

Capitulatie

'Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel'. Deze tekst is te lezen op het monument voor het Christelijke schooltje aan de Rijksstraatweg in Rijsoord. Vijf dagen na het begin van de Tweede Wereldoorlog, op een dag in mei, vond in het schooltje een belangrijke historische gebeurtenis plaats.

 

Neutraal Nederland

Gedurende de eerste wereldoorlog was Nederland een neutraal land. Toen Duitsland in 1939 Polen binnenviel en daarmee de tweede wereldoorlog uitbrak, verklaarde Nederland zich opnieuw neutraal. Ondanks deze verklaring vielen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnen. Hoewel Nederland op een aantal plaatsen weerstand wist te bieden (ondermeer bij de Grebbeberg en bij Kornwederzand op de Afsluitdijk) was de overmacht te groot voor het slecht bewapende Nederlandse leger. Nadat Rotterdam door de Duitsers was gebombardeerd, gaf Nederland zich over.

 

Winkelman

Op 15 mei 1940, slechts vijf dagen na het uitbreken van de oorlog in Nederland, tekende de toenmalige opperbevelhebber van het Nederlandse leger, generaal Winkelman, in dit hotel te Rijsoord de capitulatie van Nederland.

 

Vanaf die woensdag in mei, zou Nederland bijna vijf jaar lang onder Duits gezag komen te staan.

De capitulatie voor de Duitsers in de Johannes Post School. Rijsoord, 1940

zie voor uitvoerige info over capitulatie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Henri_Winkelman

 

terug.